Flyboda

På landet i Lönsboda

Kräftor!

I söndags lade vi i kräftburar och Pelle tömde dem i måndags och tisdags, sedan dess har de fått gå och "rena" sig och i kväll så var det dags att koka dem. Vi fick inte så många detta året, 15 tog vi upp men det hade funnits mycket med småkräftor.

Till kokningen behöver man ha två stora kastruller, en med rent vatten och en med kräftlag (innehållande: vatten, salt, porter och krondill). Låt kräftorna gå i vatten i vasken, skölj efterhand av dem noga, se så att det är liv i dem (viktigt!) och släng i dem i ordentligt kokande vatten en och en. Med "släng i dem" menar jag att de fort ska ner under vatten för att avlivandet ska gå så fort som möjligt, därför är det också viktigt att vattnet kokar ordentligt och att man inte slänger i för många på en gång. När kräftan har blivit röd så ska de över till den kokande lagen. Där får de koka i fem minuter och sen plockas de upp. Låt lagen svalna och sila den sen. Häll den över kräftorna tillsammas med ny krondill och låt dem stå kallt 2-3 dagar.


Ja, det är omständigare och tar längre tid än att köpa ett paket kräftor på ica men det är trevligare att äta det man själv har gjort och (förhoppningsvis) godare. På lördag är det dags.

21 aug 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)