Flyboda

På landet i Lönsboda

Tebehandling för golvet

När vi kom hit för tre år sedan så lade vi in ett vanligt furugolv i rummet som vi nu har gjort vid men vanlig furu är inte så rolig. Vi har velat behålla träkänslan men ändå ha det i en annan nyans. Vi var först inne på att vitbetsa eller behandla det med vitpigmenterad lut men vi funderade också på linolja eller en mörkare bets + hårdvax. Efter att ha tittat lite på nätet på olika miljövänliga golvbehandlingar så hittade vi varianten med te, vinäger och stålull. Sagt och gjort, en vända på konsum var vad som behövdes, sen var det bara att sätta igång.


Vi gjorde några provblandningar med olika tesorter och styrkor.


Stålullen ska först ligga i vinäger, är man ute efter ett mörkt golv så ska man låta den ligga ett dygn eller längre men så kraftig effekt ville inte vi ha så den låg i vinäger några timmar bara. Teet gjordes på 3 liter vatten med 1,5 dl te. Totalt drog det i 20-30 min under omrörning, sen silades det noga så att inga småblad fanns kvar. Ordningen sen är att man först penslar/stryker teet på golvet och därefter gnuggar med stålullen. Jag tog två brädor i taget och torkade efterhand försiktigt av överflödig vätska. Träet börjar inte mörkna direkt utan effekten kommer efterhand som träet torkar. Reaktionen som uppstår mellan stålullen och vinägern är att järnet i ullen omvandlas till järnsalt, när detta stryks på träet så reagerar garvsyran i träet med att bli mörkt. Vad teet gör i detta vet jag inte men vi vågade inte annat än att följa anvisningen.


Först såg det mer brun/rött ut men när det hade torkat så blev det mer åt det blå/gråa hållet. Golvet fick torka över natten sen såpbehandlade vi det i fyra omgångar för att få lite skydd överst. Det blev däremot lite svarta prickar på golvet, ingen aning varför men det ger golvet ett lite gammalt utseende.


Idag satte vi upp listerna och nu är det bara kvar målning av två lister till taket. Golvlisterna är vanliga hyvlade brädor 70*21 som vi har fasat (heter det det?) i överkant och målat vita.

4 jul 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)