Flyboda

På landet i Lönsboda

Hönsen

Höns är trevliga djur. De kräver inte så avancerad skötsel och behöver inte så märkvärdiga utrymmen. Foder finns i färdiga varianter och behov av veterinär är sällsynt. MEN - för den skull så vill de inte bli bortglömda! De ska ha daglig tillsyn, rent och friskt vatten och foder. Torrt och tillräckligt varmt hönshus med pinnplats till alla och reden att värpa i. Hönsgård är inte nödvändigt enligt lag men för god djurhållning är det för många en självklarhet. Får hönorna dessa önskemål uppfyllda så får man tillbaka fina ägg med härliga gulor och med en smak som många gånger om överträffar affärens bleka ägg.

Vi föder upp Skånska Blommehönor i liten skala. Vår flock består av ett trettiotal höns i blandade färger, både med och utan tofs. Samtliga i gänget härstammar ursprungligen härifrån. Under våren och sommaren kommer det finnas kycklingar till försäljning, enligt genbanksreglerna säljs inga djur före två månaders ålder.

Vi säljer även avelsägg, både för avhämtning och med posten. Genbanksintyg kan däremot inte medfölja avelsägg. 

Förra året fick hönsen ett nytt hus, här kan du se hur.

Den Skånska Blommehönan är en av våra svenska lantraser och en av två som härstammar från Skåne. Blommehönan räknas som en stor lantras och är varierande i färg men med de karakteristiska "blommiga" fläckarna. Hönorna lägger ca 150 ägg om året men har, jämfört med de andra lantraserna, en något lägre andel hönor som ruvar.

Våra hönor är genbanksanslutna, detta innebär att hönsen kommer från andra genbanksanslutna flockar utan inblandning av andra raser. Genom att vara med i genbanken så hjälper man till att bevara våra utrotningshotade raser, man är samtidigt bunden av ett genbanksintyg till att hålla en god djurhållning med djurens naturliga beteende i fokus. Läs gärna mer på Svenska Lanthönsklubbens hemsida kackel.se.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)